Viisi vinkkiä uudelle kotokoulun opiskelijalle - Edupoli
Nuoret - Aikuiset - Oppisopimus
suomi

Viisi vinkkiä uudelle kotokoulun opiskelijalle

22.09.2016

Olen opiskellut suomen kieltä Vantaan Edupolissa nyt noin seitsemän kuukautta. Ensimmäinen koulupäivä oli helmikuussa, toiset olivat opiskelleet kurssilla yhden viikon ennen kuin minä tulin kurssille. Olin vähän ujo, mutta toiset opiskelijat ja opettaja olivat tosi ystävällisiä. Ensimmäinen kuukausi oli minulle vaikea, koska opettaja puhui vain suomeksi ja informaatiota oli paljon, mutta eräs kaunis päivä huomasin, että ymmärrän jo vaikka kuinka paljon!

Vinkkejä uudelle Edupolin kotoutumiskoulutuksen opiskelijalle

Ensimmäinen ja minulle tosi tärkeä asia on, että ”Älä stressaa!”. Jos on stressiä, opit hitaasti ja opiskelu on vaikeaa. Stressiä vähentää se, kun sinä et ymmärrä, kysyt opettajalta apua, opettaja auttaa. Älä pelkää tehdä virheitä, sitten sinä opit.

Toinen vinkki: Kuuntele tunnilla, mitä opettaja sanoo ja puhuu. Ole aktiivinen äläkä myöhästy. Jos et ole aktiivinen etkä kysy, jos et ymmärrä, opettaja ei voi auttaa sinua. Edupoli on sinun ”uusi työpaikka”, siksi on nyt jo hyvä ymmärtää Suomen työpaikkojen pelisäännöt esimerkiksi myöhästelyjen suhteen.

Kolmas vinkki: Puhu suomea, esimerkiksi kurssikavereiden kanssa tai koulun ulkopuolella, koska puhumalla suomea paljon opit nopeasti!  Minulle on puhuminen vaikeampaa kuin ymmärtäminen. Oli tosi kiva, että meidän kurssille tuli uusi opiskelija, joka halusi puhua vain suomea. Nyt kaikki puhuvat hänen kanssa tauolla suomeksi, se on tosi hyvää kielen harjoittelua.

Neljäs vinkki: Tee kotitehtävät. Kotitehtävät ovat tosi tärkeät, jos et tee niitä, et opi lisää etkä ymmärrä niin paljon kun toiset opiskelijat kurssilla. Jos kotitehtävät ovat vaikeita, tee niin paljon kuin ymmärrät ja pyydä apua.

Viides ja viimeinen vinkki on, että yritä käyttää vähemmän translaattoria. Esimerkiksi uuden tekstin kanssa sinun kannattaa ensin lukea se ja yrittää ymmärtää tekstin pääasia. Kurssilla opettaja auttaa ja selittää uusia sanoja, jos kysyt.

Toivottavasti nämä vinkit auttavat sinua opiskelussa. 

Alina
on 24-vuotias ja kotoisin Virosta