Tätäkö minä olen tullut kuuntelemaan! - Edupoli
Nuoret - Aikuiset - Oppisopimus
suomi

Tätäkö minä olen tullut kuuntelemaan!

23.03.2016

Porvoon Pääskytien koululle on pimeänä helmikuisena iltana kerääntynyt joukko opettajia VESO-koulutukseen työpäivänsä jälkeen. Joukossa on eri aineiden opettajia, luokanopettajia ja erityisopettajia eri kouluista ja luokka-asteilta. Peruskoulun opettajille kuuluu virkaehtosopimuksen mukaan lukuvuodessa kolme VESO-päivää ja ne on tarkoitettu opetuksen suunnittelua ja kouluttautumista varten. Ne eivät ole yleensä opettajien keskuudessa kovin korkeassa huudossa, vaan ne mielletään usein ylimääräiseksi työksi.

On alkamassa Innostavat menetelmät opetuksessa –koulutus – koulutusta opettajille opettamisesta. Sen piti alkaa jo tovi sitten, mutta ketään ei näy vielä luokassa. Kouluttaja käy heitä käytävällä huhuilemassa ja pikkuhiljaa osallistujat alkavat valua kahvilta opetustilaan.

Nainen aloittaa oman luentonsa tuijottaen tietokonettaan. Hän hakkaa sitä hermostuneesti ja epäselvät ja sotkuiset kalvot vaihtuvat seinällä. Kouluttajan ääni narisee ja välillä hän melkein huutaa omaa asiaansa nopealla ja kiihkeällä äänellä. Tulossa olisi pedagogiikan historiaa ja toiminnallisuuden teoriaa. ”Täytyy hallita faktat!”, hän julistaa.

Osallistujat katselevat epäuskoisesti ympäriinsä aivan kuin eivät uskoisi näkemäänsä. ”Ei voi olla totta, tätäkö minä olen tänne tullut kuuntelemaan!”, he naureskelevat toisilleen ja näyttävät siltä, kuin etsisivät pakoreittejä tilanteesta. Pian he löytävät kännyköistään jotain mielenkiintoista luettavaa ja juttu alkaa luistaa vieruskaverin kanssa. Joku kaivaa laukustaan lehden ja alkaa lukea. Onneksi hänellä on vielä kahviakin jäljellä.

Mies kävelee luokan takaa, tarttuu kouluttajaan käsivarresta ja ohjaa hänet ulos. ”Ei tämä näin toimi”, hän sanoo. He poistuvat käytävään ja luokassa epäuskoiset naurut vaihtuvat ihmettelyyn ja kyselyihin.

Kouluttajat palaavat luokkaan ja toivottavat kaikki lämpimästi tervetulleiksi opetusmenetelmäkoulutukseen! Osallistujat palkitsevat heidät vapautuneella naurulla. Jää on murtunut. ”Miltäs tuntui?”, kouluttaja kysyy. ”Mietin jo, että mä lähden kohta, jos tämä vielä jatkuu,” vastasi yksi koulutukseen osallistuneista.

Matti Matikainen toimii vastuukouluttajana Uravalmennuksissa ja johtamisen koulutuksissa. Lisäksi hän kouluttaa opetushenkilöstölle pedagogisia taitoja.