Pysy uteliaana - Edupoli
Nuoret - Aikuiset - Oppisopimus
suomi

Pysy uteliaana

25.10.2016

Edupolin kotoutumiskoulutuksessa opitaan suomea, suomalaisen yhteiskunnan ja Suomen kulttuurin asioita, jotta maahanmuuttajat voivat integroitua suomalaiseen yhteiskuntaan. Kotoutumiskoulutus on alusta lähtien suomeksi.

Sinulla pitää olla motivaatiota! Aseta myös selkeä tavoite itsellesi. Muistuta itseäsi, miksi lähdit opiskelemaan ja kuinka onnellinen olet sitten, kun saavutat tavoitteesi. Liimaa inspiroivia muistilappuja näkyville paikoille, joista voit nähdä ne joka päivä. Tee mielikuvaharjoitteluja ja näe itsesi saavutettuasi tavoitteesi tai juttele ystäviesi ja perheesi kanssa omista tavoitteistasi.

Opettaja on auttamassa sinua

Kun opiskelet, älä tule myöhässä kouluun. Älä ole pois koulusta ilman hyvää syytä, koska kaikki päivät koulussa ovat todella tärkeitä. Tee kaikki tehtävät, jotka opettaja antaa sinulle. Yritä tehdä ne yksin. Älä huoli, jos teet väärin, opettaja on koulussa auttamassa sinua. Kysy aina, jos et ymmärtänyt jotain. Istu ihan rauhalisesti, kuuntele ja keskity siihen, mitä opettaja sanoo.

Kuuntele ja tutustua ihmisiin

Pysy uteliaana. Edupolissa sinulla on hieno mahdollisuus tutustua uusiin ihmisiin, oppia ymmärtämään heidän kulttuurejaan ja eri maiden historiaa. Kuuntele ja katso videoita, lue lehtiä ja koulun blogitekstejä. Katso suomalaisia elokuvia ja sarjoja tai sellaisia elokuvia, joissa on sinun kieli ja suomenkielinen tekstitys. On normaalia, että haluaisit olla sellaisten ihmisten kanssa, jotka ymmärtävät omaa kieltäsi, mutta se ei auta sinua suomen opiskelussasi. Joten ystävysty ihmisten kanssa, jotka voivat inspiroida sinua puhumaan suomea enemmän ja paremmin.

Puhu ja ole äänessä

Puhu, puhu ja vielä kerran puhu suomea! Hiljaa oleminen ei auta sinua yhtään. Muista, että opettaja on tunnilla sinua varten. Jos sinulla on kysymyksiä tai epäilyjä, ole äänessä. Ei hätää, jos sinun artikulaatio on huono – harjoitus tekee mestarin. Ja ehkä juuri sinun kysymys auttaa niitä opiskelijoita, jotka eivät itse uskalla kysyä. Pakota itsesi puhumaan suomea niin usein kuin mahdollista esim. kaupassa, junassa, kadulla, jos tarvitset neuvoja ihmisiltä, naapurin kanssa tai missä tahansa oletkin. Jos olet introvertti, pakota itsesi menemään sinne epämukavuusalueelle ja käytä suomen kieltä aina kun mahdollista. Muista, että jos et puhu jollekin, kukaan ei puhu sinulle.

Sandrine
on Kamerunista ja opiskeli kotokoulutuksessa, kunnes pääsi Edupolin hoiva-avustajakoulutukseen. Kotoryhmä toivottaa Sandrinelle onnea ja menestystä ammatillisessa koulutuksessa!

Susanne Gerstler
toimii Edupolissa suomen kielen kouluttajana ja hän ohjaa opiskelijoidensa blogikirjoittamista.