Puutarhan syystyöt - Edupoli
Nuoret - Aikuiset - Oppisopimus
suomi

Puutarhan syystyöt

27.09.2016

Puutarhan ja pihan syyskunnostuksessa syntyy paljon kierrätyskelpoista jätemateriaalia. Puutarhajätteet kannattaa kierrättää, niin ympäristö kiittää lähellä ja kauempaakin.

Syksy on kukkasipulien ja astiataimien istutusaikaa

Paperiset kukkasipulipussit lajitellaan keräyskartongin, energia- tai sekajätteen joukkoon. Muoviset kukkasipulipussit ja astiataimien muoviset taimiruukut kuuluvat tyhjinä muovipakkausjätteen joukkoon tai energiajätteeseen. Sinne kuuluvat myös tyhjät muoviset syyslannoite-, kalkki-, nurmikko-, multa- ja turvesäkit. Mikäli edellä mainittu lajittelu ei ole mahdollista, niin muovit laitetaan sekajätteen joukkoon.

Syysleikkauksessa syntyvät oksat kateaineeksi

Puiden ja pensaiden syysleikkauksessa syntyvät oksat haketetaan ja käytetään omalla tontilla kateaineena tai kompostorin seosaineena. Puutarhajätteen vieminen yleisille puistoalueille on paitsi kiellettyä, myös rumentaa maisemaa. Lisäksi puutarhajätteen läjittämisestä voi seurata vieraiden kasvilajien leviämistä ympäristöön.

Mikäli oksia ja lehtiä on yli oman pihan tarpeen, niille tilataan vaihtolava tai ne kuljetetaan puutarhajätteen vastaanottopisteeseen. Pienasuinkiinteistöissä voi tilata naapureiden kanssa yhteisen vaihtolavan. Samalle talkoolavalle ei kannata laittaa puutarhajätteen lisäksi mitään muuta, koska edullisinta on lajitella keräysvälineeseen yhtä jätelaatua kerrallaan.

Ylijäämäomenat jakoon tai kompostiin

Omenasadon ylijäämäomenat voi jakaa tuttaville tai käydä mehustamassa mehuasemalla. Lähistön hevostalleille saattavat kelvata pienet omenaerät hevosille syötettäviksi. Syötäväksi kelpaamattomat omenat kompostoidaan tai viedään puutarhajätteen vastaanottopisteeseen.

Omenoilla ei voi täyttää sekajäteastiaa, koska astian paino nousee helposti yli sallitun painon. Muovisten, käsin siirrettävien jäteastioiden sisältämän jätteen painoraja on 60 kiloa.

Johanna Krabbe
vastaa Edupolin ympäristöasioista ja -koulutuksista