Mansikkalasta Edupolin kautta Kevätkentälle - Edupoli
Nuoret - Aikuiset - Oppisopimus
suomi

Mansikkalasta Edupolin kautta Kevätkentälle

25.08.2016

Mansikkala on yhteisöllinen kielenoppimismetodi, joka pohjautuu funktionaaliseen kielenoppimiskäsitykseen.  Kielenoppimiskylän ideana on luoda kuvitteellinen suomalainen kyläyhteisö, jossa opiskelijoilla on kuvitteelliset suomalaiset hahmot. Ja koska kylä ja asukkaat ovat suomalaisia, on luonnollista kommunikoida suomeksi, mikä nopeuttaa ja lisää suomen oppimista.

Osa kollegoistani oli jo aikaisemmin kokeillut tätä kielenoppimisympäristöä ja havainnut sen hyväksi, niinpä minäkin päätin tämän nykyisen ryhmäni kanssa kokeilla tätä.  Siispä tuumasta toimeen. Ensin oli keksittävä kylälle nimi. Opiskelijat antoivat suomenkielisiä nimiehdotuksia, kuten Sydänkylä, Ystävänkylä ym., mutta ryhmässä tuntui olevan kovan luokan Simpsonit-faneja, sillä äänestyksessä nimi Kevätkenttä voitti.

Kevätkenttä-kielenoppimiskylässämme on värikästä porukkaa: kiiltokuvaperheitä, yksinhuoltajaäitejä ja -isiä, menestyviä yksityisyrittäjiä, kaksoiselämää viettäviä oman tiensä kulkijoita, poliitikkoja, urheilijoita ja mahtuupa mukaan myös yksi maahanmuuttaja. Tässä yhteenvetoni kyläläisistä:

Turkkilainen Efe valitsi hahmokseen Anti Antilan. Anti on suomalainen eronnut mies, jolla on menestyvä pizzeria. Thaimaalaisen Sureeratin hahmo on Lapista kotoisin oleva Aino Leinonen, jonka mies on poliisi. Aino oli ennen avioliittoaan etsivä, mutta on nyt kotiäiti.  Venäläisen Svetlanan hahmo on lentoemäntä Susanna Seppälä, joka elää lentokapteenimiehensä ja heidän viiden lapsensa sekä isovanhempien kanssa kauniissa ja suuressa omakotitalossa. 

Jani Toivola on suomalais-kenialainen kansanedustaja ja 3-vuotiaan tyttären yksinhuoltajaisä.  Jani on kenialaisen Wilsonin hahmo.  Irakilainen Aws puolestaan valitsi hahmokseen suomalaisen jalkapalloilijan Jari Litmasen. Jari on naimissa Shakiran kanssa!  Virolaisen Alinan hahmo on leipomon omistaja Hanna Ahola, joka esiintyy bändissä kahden muun Kevätkentän asukkaan kanssa. Hanna on kotoisin Kuopiosta ja asuu nyt Kevätkentällä Kuninkaantiellä lastenlääkärimiehensä ja heidän kaksostensa kanssa.

Albanialaisen Enkeljanon hahmo on Porvoosta kotoisin oleva Juha Tapio Simpsonen. Juha Tapio on kaksi vuotta sitten jäänyt leskeksi, mutta onneksi hänellä on kolme ihanaa ja musikaalista lasta: Ainstein, Beethoven ja Rihanna. Juha Tapio Simpsonen on kultaseppä, joka on itsekin musikaalinen. Hänen VILLASUKAT-bändinsä esiintyy joka viikonloppu karaokebaarissa Pinkki Apina.  Irlantilainen Barrie ei tyytynyt vain yhteen hahmoon, vaan hänen hahmo on kaksoiselämää viettävä Sauli Niinistö alias Roosa-Maria Ryti. Arkisin Sauli on hiljainen kirjastonhoitaja, vaikka onkin kruunannut itsensä Kevätkentän kuninkaaksi, ja viikonloppuisin – ja tämä on salaisuus, jonka vain harvat tietävät – hän on Roosa-Maria Ryti! Roosa-Maria on myös VILLASUKAT-bändissä yhdessä Hanna Aholan ja Juha Tapio Simpsonin kanssa. Näin synkän salaisuuden varjossa Sauli on luonnollisesti sinkku.

Tšetšenialaisen Bilalin hahmo on Lappeenrannasta kotoisin oleva Atro Granlund, joka on oikea työmyyrä. Viikolla Atro toimii päiväkodin johtajana Kevätkentällä ja viikonloppuisin hän on Joutsenon vastaanottokeskuksessa vartijana.  Saksalaisen Hamsan hahmo on Sakari Artonen, joka on tavallinen suomalainen mies. Hän on naimisissa, ja heillä on yksi lapsi. Sakari on moottoripyörämekaanikko. Thaimaalaisen Phimpan hahmo on haminalainen Jasmin Hämäläinen. Jasmin on ammatiltaan apteekkari, ja hänellä on arkkitehtimies sekä yksi tytär ja koira.

Turkkilainen Kaan valitsi hahmokseen porvoolaisen leipurin Pertti Pullan. Pertti on tainnut syödä liikaa kuormasta, sillä hän painaa 130 kiloa, mutta hänen yrityksensä Pullakingi menestyy todella hyvin. Pullakingi nimittäin myy 1000 kahvi+pulla-annosta päivässä! Yksityiselämässään Pertillä ei mene yhtä hyvin, vaimo Johanna otti heidän seitsemän lastaan ja lähti! (Oikeassa elämässä opiskelija jäi äitiyslomalle.) Kevätkentällä on toinenkin aviopari: virolaisen Kain hahmo on pohjanmaalainen emäntä Kaisa Tuokko os. Vainikainen, joka on naimisissa turkkilaisen Özgürin hahmon, Tero Tuokon, kanssa. Kaisa on floristi, ja Tero omistaa suositun ravintolan Kevätkentällä. Kaisan ja Teron yhteiselo ei suju ongelmitta, sillä Tero ei voi sietää Kaisan kissoja Mirellea ja Marellea.

Kolumbialaisen Adrianan hahmo on oululainen Riikka Kehusmaa, joka on kolmikuukautisen vauvan yksinhuoltajaäiti. Riikka on tanssinopettaja ja opettaa Kevätkentällä suomalaista tangoa. Brittiläisen Adrianin hahmo on Kevätkentän ainoa maahanmuuttaja, intialainen Appu Nahasaapiimäpetilon. Appu ja hänen vaimonsa kärsivät ennen lapsettomuudesta, mutta saivat sitten vähän liikaakin hormonikorvaushoitoa. Heille nimittäin syntyi kahdeksikot! Appu oli kuuluisa näyttelijä, mutta yksi floppi teki sen, ettei kukaan enää ottanut Appua vakavasti, joten hänen piti pyytää emotionaalista turvapaikkaa Suomesta. Nyt hän on kauppiaana Kevätkentällä.

Oulusta kotoisin oleva Marjaana ”Nanna” Johannes on nigerialaisen Toyinin hahmo. Nanna on ammatiltaan poliitikko, ja Kevätkentän asukkaat turvautuvat ongelmissaan Nannaan, koska hän osaa ratkaista asukkaiden kaikki ongelmat. Bulgarialaisen Chrisin hahmo on oopperalaulaja Roope Syttävä.  R.Syttävä on kaiketi ärsyttävä mies, koska vaimo jätti Roopen yksin 12 lapsen kanssa. Perhe-elämä on saattanut olla melkoisen ärsyttävää jo vaimonkin aikana, sillä heidän lapsillaan ei ole nimiä lainkaan, vain järjestysnumerot: Ensimmäinen, Toinen, Kolmas jne.  R.Syttävä lapsineen asuu Kevätkentällä Chrisinkadulla, ja hänellä on ihana Hello Kitty -tyylinen pinkki makuuhuone. Makuuhuoneessa on sydämenmuotoinen sohva ja pyöreä sänky. Huoneessa on kaikki pinkin sävyt, koska huoneen on sisustanut opettaja Susa, jonka lempiväri on pinkki! Roope harkitsee ammatinvaihtoa, hän haluaisi töihin Anti Antilan pizzeriaan.

Niin kuin sanoin, Kevätkentällä on värikäs poppoo…  Opettajana minua ällistytti ja riemastutti, kuinka paljon informaatiota, tunteita ja huumoria opiskelijat kykenivät välittämään vain muutaman kuukauden suomen opiskelun jälkeen!

Kevätkenttä-kielenoppimiskylän avulla opiskelijat ovat kerranneet ja harjoitelleet opittuja asioita, kuten itsensä ja perheensä esittelyä sekä ihmisen ulkonäön kuvaamista. Näitä kaikkia he olivat ensin tehneet omina itsenään.  Asukkaiden esittelytekstien lisäksi opiskelijat tekivät hahmoistaan myös esittelyvideon.  Opiskelijat tekivät myös Kevätkentän asunnoista esittelyt ensin kirjallisesti ja sitten PowerPointilla. He myös pitivät pienet esitelmät Kevätkentän kodeistaan. Luokan tai kameran edessä esiintyminen on hyödyllistä harjoitusta jokaiselle! Kevätkentällä on ollut myös ihan tavallinen päivä, jalkapallopeli ja päivä, jolloin kaikki meni pieleen, sekä lomamatka, joista opiskelijat ovat ”raportoineet”.  Opiskelijat tallentavat Kielenoppimiskylä Kevätkentän oppimismateriaalit Edupolin sähköiseen oppimisympäristöön, jossa kaikki ryhmän jäsenet voivat ihastella ryhmän tuotoksia.

Elämä Kevätkentällä jatkuu… Lähitulevaisuudessa opiskelijat harjoittelevat mm. lisää asiointitilanteita ja työelämän taitoja Kevätkentän malliin. Maltan tuskin odottaa, mitä ihanaa on luvassa!

Susanne Gerstler
toimii Edupolissa suomen kielen kouluttajana ja hän ohjaa opiskelijoidensa blogikirjoittamista.