Kotoutumista ja ammattitaitoa - Edupoli
Nuoret - Aikuiset - Oppisopimus
suomi

Kotoutumista ja ammattitaitoa

03.02.2016

Maahanmuutto ja turvapaikanhakijat puhuttavat Suomessa ja muualla Euroopassa. Ammatillisesta näkökulmasta oma mielenkiintoni kääntyy muun kohinan keskellä jo kohti tulevaa. Suuri joukko nykyisistä turvapaikanhakijoista todennäköisesti jää Suomeen ja moni heistä tulee aikanaan opiskelijoiksi oppilaitoksiimme. Mitä tulossa oleva asiakasmäärän kasvu tarkoittaa meille, jotka otamme maamme uudet asukkaat vastaan kotoutumiskoulutukseen ja ammatillisiin opintoihin? Entä mitä se tarkoittaa heille?

Nykyisellään kotoutumiskoulutus huomioi eri tahtiin etenevät opiskelijat ja tuottaa hyviä tuloksia. Opiskelijamäärien kasvu tuo kuitenkin tullessaan paineen tehostaa ajankäyttöä, kun yhä suuremmat määrät työttömiä aikuisia pitäisi saada kiinni työelämään ja ammatillisiin opintoihin. Samaan aikaan opiskelijoille pitäisi antaa riittävästi aikaa hankkia tässä maassa täysipainoisesti toimimiseen tarvittava kielitaito sekä tärkeimmät tiedot yhteiskunnasta ja työelämästä.

Jo nyt Edupoli tukee monin tavoin maahanmuuttajien etenemistä kotoutumiskoulutuksesta kohti ammattia ja työelämää: Opiskelijoiden taidot ja kiinnostukset huomioidaan mahdollisimman hyvin. Kouluttajat tekevät tiivistä yhteistyötä paikallisten työnantajien kanssa. Opiskelijoita ohjataan ja polutetaan ammatillisiin opintoihin ja niitä suorittamaan päässeille opiskelijoille tarjotaan tarpeen mukaan räätälöityä tukea kielitaidon puutteista aiheutuvien esteiden voittamiseen.

Useimmilla aikuisilla maahanmuuttajilla on jo ammatti tai ainakin työkokemusta ja jonkinmoinen käsitys siitä, mitä he haluaisivat tehdä Suomessa. Kotoutumiskoulutuksen ja etenkin ammatillisen koulutuksen väliset raja-aidat ovat alkaneet kaatua ja toivon niin tapahtuvan tulevaisuudessa yhä enemmän. Monien käytännönläheisten alojen opintoihin kuuluu asioita, joita voisi oppia ja alkaa harjoitella jo silloin, kun kielitaito on vielä hyvinkin vähäinen. Käytännön harjoittelun ohella opittu oman alan sanasto puolestaan pehmentäisi myöhemmin laskeutumista ammattiopintojen teoreettisempiin osioihin, kun ainakin osa käytettävästä sanastosta olisi jo tuttua.

Tulevaisuus näyttää mielenkiintoiselta, mitä se sitten tuokin tullessaan. Odotan sitä jo innolla!

Virpi Söyrinki
Kirjoittaja toimii Edupolissa suomen kielen kouluttajana ja tukee maahanmuuttajataustaisia opiskelijoita ammattiopintojen kielikiemuroissa