Kas vain! Talvi yllätti kouluttajan! - Edupoli
Nuoret - Aikuiset - Oppisopimus
suomi

Kas vain! Talvi yllätti kouluttajan!

14.11.2016

Eli jäipä sitten tyhjentämättä kasvilaatikot, joihin perustimme kasvikeitaan Vantaan Edupolin kolmannen kerroksen terassille toukokuussa opiskelijoiden kanssa. Ainakaan mä en ole tehnyt asialle mitään ja tuskin myöskään isännöitsijä on remonteilta joutanut kitkemään vanhoja varsia pois. Laatikoissa on siis vielä mullat sisällä ja varmaan jokunen punajuuri ja porkkanakin lumen alle varastoituna, nyt kun lumi tuli tänä vuonna ennätysaikaisin. Jos nämä lumet vielä sulaa tässä ennen ens kevättä niin pitäisikös ottaa joku purkuprojekti siihen hommaan? Tai no, säilyy kai ne pihallakin, mutta sitten keväällä pitää yhtä lailla siivota ja saada se multa jonnekin ja laatikot uuteen käyttöön. Kai sitä samaa multaa voi uudestaan käyttää kun laatikot ensin siivoaa ja lisää tarvittaessa multaa ja ehkä vähän hevos- tai kanavoimaa.

Kasvilaatikot terassilla oli kyllä erinomainen projekti monella tapaa! Ryhmän kanssa konkreettinen toteuttaminen oli vaihtelua luokkatyöskentelylle. Opiskelijat oppivat uutta sanastoa tekemällä. Uusi porukka ryhmäytyi kun yhteistyötä piti ja sai tehdä. Piti oppia kuuntelemaan neuvoja ja ohjeistamaan kaveria ja piti neuvotella työnjaosta alussa varsin pienellä kielitaidolla. Laatikoista sai maistiaisia ja laatikoita käytiin hoitamassa yhdessä. Monilla opiskelijoilla oli tietotaitoa viljelystä kotimaastaan ja hekin, jotka eivät luokassa välttämättä päässeet loistamaan, pääsivät näyttämään osaamistaan kasvikeitaalla. Kun kouluttajankin peukalo oli ja on vihreä, oli ilo käydä tonkimassa multaa työpäivien lomassa yhteisillä laatikoilla. Sato oli toki vaatimaton. Sipulit istutettiin aivan liian tiuhaan, multa pääsi vähän kuivahtamaan ja sen sellaista, mutta se ei ollut tässä hauskanpidossa pääasia. Muistinhan jo sanoa, että maistiaisia saimme kuitenkin?

Mutta niin.  Talvi tosiaan yllätti kouluttajan ja kasvikeitaan talviteloille laittaminen jäi tekemättä. Tunnustin unohdukseni ja ympäristöryhmän Johanna vastasi mailiini: ”Täytyy keväällä katsoa tilanne ja vaikka vaihtaa osa laatikoiden mullasta sekä vetää talven jäljiltä juurekset pois. Keväällä uudet istutukset, jos löytyy sopiva ryhmä hoitohommiin.”.  Miten niin ”jos löytyy”? Mä ilmoittaudun heti! Tätä mä leikin mielelläni seuraavankin ryhmän kanssa ensi vuonna.

Hanna Leikas
toimii Edupolissa suomen kielen kouluttajana maahanmuuttajataustaisille opiskelijoille