Huomattava rahoitus maahanmuuttajien koulutukseen - Edupoli
Nuoret - Aikuiset - Oppisopimus
suomi

Huomattava rahoitus Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymälle maahanmuuttajien koulutukseen

07.02.2017

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymälle vajaa miljoona euroa ammatilliseen koulutukseen maahanmuuttajille. Tarkoituksena on edistää maahanmuuttajien nopeaa työmarkkinoille siirtymistä ja ammatillista osaamista. Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymälle myönnetystä summasta oppilaitoksessa toteutettavan koulutuksen osuus on 750 000 euroa ja oppisopimuksena toteutettavan lisäkoulutuksen puolestaan 100 000 euroa.

Vahva maahanmuuttajakoulutuksen edelläkävijä

Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymässä on tehty merkittävää ja pitkäaikaista työtä maahanmuuttajien kouluttamisessa ja kotouttamisessa. Maahanmuuttajien koulutus on aloitettu jo lähes 40 vuotta sitten ja tällä hetkellä opiskelijoita on lähes 80:stä eri maasta.

Ammatillisen koulutuksen tarkoitus on tarjota maahanmuuttajille heidän työelämässä tarvitsemaansa osaamista sekä vahvistaa ammattitaitoa. Opiskelijoita tuetaan Edupolissa monin tavoin, jotta ammattitaidon kartuttaminen ja työelämään kiinni pääsy on jokaiselle mahdollisimman jouhevaa.

Hyviä tuloksia ja toimintamalleja

-       Syy, että saimme merkittävän rahoituksen, voi olla Edupolin nuorten aikuisten osaamisohjelman onnistunut toteutus. Nuorille aikuisille suunnatuissa koulutuksissa on saavutettu hyviä tuloksia. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoituspäätöksen mukaan maahanmuuttajien koulutuksessa tulee hyödyntää nimenomaan nuorten aikuisten osaamisohjelmassa kehitettyjä toimintamalleja. Meillä hyviä toimintamalleja ja kokemusta on, kertoo Edupolin apulaisrehtori Paula Silfvast.

-       Vuodelle 2017 saimme myös MAHTAVA-hankkeelle yli 100 000 euroa. Hanke kehittää malleja turvapaikan saaneiden työpaikalla tapahtuvan ammatillisen koulutuksen ja oppisopimuskoulutuksen edistämiseksi, lisää oppisopimusjohtaja Hanne Lehtinen Itä-Uudenmaan oppisopimuskeskuksesta.

Ensimmäiset opiskelijat jo aloittaneet

Ensimmäiset maahanmuuttajien osaamisohjelman oppisopimusopiskelijat ovat jo aloittaneet opiskelunsa ja koulutuksissa suomen kielen opiskelu on yhdistetty ammatillisen osaamisen kehittämiseen. Esimerkiksi hotellivirkailijoiden ammattitutkintokoulutuksesta valmistuu noin vuodessa matkailualan kasvavaan tarpeeseen mukava joukko uusia osaajia. Edupolin koulutuksessa hotellivirkailijan tutkintoa ja suomen kieltä opiskellaan kokonaisuutena. Opiskelijoiden monikulttuurinen tausta on matkailualalla etu, joka huomioidaan myös opetuksessa.