Edupolissa panostetaan kauneudenhoitoalan yrittäjyyteen - Edupoli
Nuoret - Aikuiset - Oppisopimus
suomi

Edupolissa panostetaan kauneudenhoitoalan yrittäjyyteen

16.02.2018

Marika Lundahl on toiminut vuodesta 2010 kauneudenhoitoalan opettajana Edupolissa. Marika opettaa kosmetologeja sekä kosmetiikkaneuvojia. Alan opetukseen kuuluu vahvasti yritystoiminnan opettaminen. Opetus toteutetaan NY- Vuosi Yrittäjänä -ohjelman avulla. Marika suunnitteli ja toteutti NY - toiminnan Edupolin kauneudenhoitoalan koulutuksen yhteyteen ensimmäisen kerran kahdeksan vuotta sitten. Hyvien kokemusten ja opiskelijapalautteiden jälkeen opetusmenetelmää on monistettu ja jatkettu eteenpäin. Kosmetologit työskentelevät usein yksityisinä elinkeinonharjoittajina koulutuksen jälkeen. 

NY - yrittäjyyskasvatusta nuorille

Nuori Yrittäjyys ry (NY) on järjestö, joka tukee yrittäjyyskasvatusta, tavoitteenaan saada nuoret tunnistamaan ja hyödyntämään omat kykynsä – tekemällä oppien. NY kannustaa kouluja avaamaan ovensa ympäröivään yhteiskuntaan. NY-ohjelmiin sisäänkirjoitetut liike-elämän vapaaehtoisten roolit helpottavat yhteistyön rakentamista koulujen ja yritysten välille. Edupolissa NY-yrittäjyys on opetuksessa mukana myös mm. hiusalan ja merkonomien koulutuksissa. 

Vuosi Yrittäjänä -ohjelman hedelmät: Body and Mind NY, Rock a Beauty NY ja Säkenöivää Taitoa NY

NY- Vuosi Yrittäjänä -ohjelma toteutetaan kosmetologien kolmevuotisen koulutuksen toisen vuoden aikana. Tällä hetkellä Marikan opetusryhmässä on kolme hieman erilaisilla näkökulmilla toimivaa yritystä. Rock a Beauty NY - keskittynyt erityisesti keikkaluonteisiin töihin, Säkenöivää Taitoa NY - erikoistunut Lundinkadun palvelupisteen hoitolahoitoihin ja täyttäneet ajanvarauskirjaa vauhdikkaasti sekä Body and Mind NY - joka tekee luontevasti sekä keikkoja että hoitolahoitoja. "Opetuksessa yritystoiminta  on pakolllinen tutkinnon osa ja laajuudeltaan 20 osaamispistettä. Kosmetologien opinnoissa se toteutetaan joko todella kattavalla liiketoimintasuunnitelmalla tai Vuosi Yrittäjänä -ohjelmalla, jossa tehdään palvelujen lisäksi kirjallisia töitä mm. perustamisasiakirjat ja vuosiraportti. Halusin ehdottomasti ottaa NY-yritystoiminnan opintoihin mukaan, koska se opettaa nuorille käytännön tasolla aidosti yritystoimintaa kaikkine haasteineen", kertoo Marika.

Osaaminen karttuu vastuun antamisella

Opiskelijoista huokuu loistava ryhmähenki, jonka syntyy yhdessä tekemisestä ja kokemusten jakamisesta. "Yrittäjyyden opiskelussa tärkeää on antaa vastuuta, mutta pysyä kuitenkin lähellä ja apuna aina tarvittaessa. Parhaiten oppii nimenomaan ongelmatilanteiden ratkaisemisessa, jotka ovat yrittäjyyttä aidoimmillaan", Marika jatkaa. Opiskelijat kertovat, että vastuun saaminen on ollut opettavaista ja tärkeää - konkreettiset tilanteet avaavat asiat ihan eritavalla kuin pelkät teoriaopinnot aiheesta. 

Ryhmässä ammattitaidon suomenmestaruuskilpailun finalisti

Milja-Mariia Lampi opiskelee Marikan ryhmässä ja osallistui Taitaja -kilpailuun päästen toukokuussa Tampereella järjestettävään finaaliin. Taitaja -kilpailu on vuotuinen ammattitaidon suomenmestaruuskilpailu. Milja-Mariia osallistui Taitaja -kilpailun semifinaaliin menestyksekkäästi tehden upean hoitokokonaisuuden. "Kilpailuun osallistuminen on ollut opettavaista, mukavaa ja jännittävää. Parhainta harjoittelun aikana on ollut se, että huomaa oman kehittymisen", kertoo Milja-Mariia. 

Tulevaisuuden yrittäjiä 

Osalla opiskelijoista on suunnitelmissa jatkaa ammattikorkeaan alan opintojen parissa ja muutamalla on jo selkeä visio aloittaa yrittäjänä ja jopa tuoda ulkomailta uusia hoitollaitteita alalle  Suomeen. Opiskelijat suosittelisivat koulutusta alalle aikoville erityisesti, koska aidot asiakaskohtaamiset ovat parhaita oppimistilanteita ja kokonaisvaltaisen oman itsevarmuuden kasvamisen vuoksi, mutta kehuja saavat myös opettajat ja hyvä ruoka! 

Koulutukseen haetaan yhteishaussa 2018 osoitteessa www.opintopolku.fi. Tutustu koulutukseen.